W celu ograniczenia starzenia się skóry American Academy of Dermatology rekomenduje przestrzeganie 11 zaleceń. Wśród nich znajduje się m.in. unikanie narażenia skóry na promieniowanie słoneczne, zaprzestanie palenia, regularne wykonywanie ćwiczeń fizycznych, codzienne stosowanie kremów nawilżających, a nawet unikanie powtarzających się wyrazów twarzy. Aż dwa z zaleceń Akademii odnoszą się do diety.
AAD zaleca przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania, zwiększenie spożycia świeżych warzyw i owoców, ograniczenie ilości cukru i rafinowanych węglowodanów w diecie oraz zmniejszenie spożycia alkoholu.
Znaczenie nawodnienia dla zdrowej skóry
Dietetycznych zaleceń jest jednak więcej. Jedną z podstawowych rekomendacji dla osób dbających o stan skóry jest spożywanie odpowiedniej ilości płynów. Mimo że woda nie ma wartości odżywczej, pełni w organizmie wiele funkcji. Zgodnie z aktualnymi normami żywienia dla populacji polskiej, zapotrzebowanie dorosłego człowieka na wodę wynosi 2-2,5 l/d.
Dotyczy ono płynu pochodzącego z żywności oraz spożywanych napojów. Należy pamiętać, że kawa i herbata, choć mogą przyczyniać się do nawodnienia, również zawierają kofeinę i inne substancje, które mogą działać moczopędnie, co w nadmiarze może wpływać na poziom nawilżenia skóry.
Witaminy i składniki mineralne dla zdrowej skóry
Witaminy antyoksydacyjne:
- witamina a opóźnia proces starzenia skóry,
- witamina c wspomaga odbudowę skóry,
- witamina e chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem uv.
Kolejnym istotnym składnikiem diety są witaminy antyoksydacyjne – A, C oraz E. Opóźniają one proces starzenia skóry, chronią przed jej uszkodzeniami, a także wspomagają odbudowę. Przeciwutleniacze, takie jak te witaminy, pomagają neutralizować wolne rodniki, które są niestabilnymi cząsteczkami mogącymi uszkadzać komórki skóry.
Witamina C uczestniczy w syntezie kolagenu, czyli białka odpowiedzialnego za jędrność i sprężystość skóry. Jej bogatymi źródłami są przede wszystkim świeże warzywa i owoce.
Witamina E, nazywana witaminą młodości, wpływa na elastyczność skóry, działa przeciwzapalnie, a także chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV. Znaleźć ją można w olejach roślinnych oraz orzechach.
Witamina A stabilizuje reaktywne formy tlenu, a jej prowitamina, czyli beta-karoten, poprawia koloryt skóry. Substancje te znajdują się m.in. w jajach, marchwi, czerwonej papryce czy żółtych serach.
Rola cynku i innych minerałów
Spośród składników mineralnych szczególną uwagę należy zwrócić na cynk. Pierwiastek ten jest ważnym składnikiem wielu enzymów. Jest niezbędny do prawidłowego gojenia ran czy regulacji produkcji łoju. Jednymi z symptomów niedoboru cynku są sucha, łuszcząca się skóra, egzema i rozstępy. Bogatymi źródłami cynku są nasiona roślin strączkowych, pestki dyni i kakao.
Ważne składniki mineralne:
- cynk wspiera gojenie ran,
- krzem wpływa na sprężystość skóry,
- miedź ma działanie przeciwstarzeniowe,
- mangan wpływa na wytwarzanie melaniny.
Kolejny ważny pierwiastek to krzem, który uczestniczy w biosyntezie kolagenu, przez co wpływa na sprężystość i elastyczność skóry. Dodatkowo, wykazuje działanie przeciwtrądzikowe, a także wzmacnia włosy i paznokcie. Krzem znaleźć można m.in. w owocach morza, naparze ze skrzypu polnego oraz wodach leczniczych.
Przeciwstarzeniowe i uelastyczniające działanie ma również miedź, obecna w takich produktach jak kakao, pestki dyni czy ziarna słonecznika. Mangan, znajdujący się m.in. w płatkach owsianych, orzechach i razowym chlebie, wpływa natomiast na wytwarzanie melaniny, czyli pigmentu obecnego w skórze i włosach, a także reguluje działanie enzymów odpowiedzialnych za powstawanie wolnych rodników.
Znaczenie kwasów tłuszczowych omega
W diecie osoby dbającej o stan skóry nie może również zabraknąć nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Ich niedobory mogą być przyczyną suchej i łuszczącej się skóry. Kwasy te działają przeciwzapalnie, łagodząco i aktywizują procesy naprawcze. Ich żywieniowymi źródłami są przede wszystkim ryby morskie, orzechy oraz oleje roślinne.
Wpływ żywności na zdrowie skóry
Oprócz unikania szkodliwych produktów, warto zwrócić uwagę na te, które korzystnie wpływają na skórę. Produkty bogate w przeciwutleniacze, takie jak jagody, szpinak czy brokuły, pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia.
Z kolei produkty fermentowane, takie jak jogurt naturalny czy kefir, mogą wspierać zdrowie jelit, co pośrednio wpływa na kondycję skóry. Prebiotyki i probiotyki zawarte w takich produktach mogą pomagać w utrzymaniu odpowiedniej równowagi mikrobioty jelitowej, co ma znaczenie dla zdrowia całego organizmu, w tym skóry.
Żywność, której należy unikać
Wśród produktów szkodzących skórze wymienia się kawę, herbatę, cukier, słodycze, czekoladę, dużą ilość tłuszczu, soli oraz dania typu fast-food. Zawarte w kawie i herbacie substancje działają moczopędnie i powodują, że skóra traci zdolność do zatrzymywania wody.
Cukry pochodzące z diety powodują powstawanie w organizmie związków niszczących białka, w tym kolagen i elastynę – białka podporowe skóry.
Unikanie alergenów pokarmowych
Ważne jest również, aby zwrócić uwagę na potencjalne alergie pokarmowe, które mogą objawiać się problemami skórnymi, takimi jak egzema, pokrzywka czy trądzik. Alergeny pokarmowe, takie jak orzechy, mleko, jaja czy gluten, mogą wywoływać reakcje zapalne, które pogarszają stan skóry.
Dlatego osoby z podejrzeniem alergii powinny skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem w celu ustalenia odpowiedniego planu żywieniowego.
Indywidualne podejście do diety
Wiele składników diety pełni kluczowe funkcje w skórze. Poprzez zmianę sposobu odżywienia można wpłynąć na jej wygląd, a nawet spowolnić starzenie. Wybieranie odpowiednich produktów spożywczych i wypijanie dużej ilości płynów stanowi jeden z ważniejszych elementów profilaktyki przeciwzmarszczkowej.
Warto także dostosować dietę do indywidualnych potrzeb skóry, uwzględniając różne typy skóry, takie jak tłusta, sucha czy mieszana, które mogą wymagać różnych składników odżywczych.
Posłuchaj artykułu:
- Artykuł "Wpływ diety na kondycję cery" jest dostępny w formie audio z lektorem - posłuchaj teraz (08:47 minuty)
Źródła:
- What couses our skin to age? American Academy od Dermatology; Kostecka M., Kostecka J.: Wpływ diety na wygląd skóry. Kosmetologia Estetyczna 4(2) 2013, 264-266., "What couses our skin to age? American Academy od Dermatology; Kostecka M., Kostecka J.: Wpływ diety na wygląd skóry. Kosmetologia Estetyczna 4(2) 2013, 264-266."
- Justyna Kowalska-Bąbik, "Wpływ diety na cerę trądzikową – fakty i mity" (ncez.pzh.gov.pl), 2025
- Rajani Katta, Samir P Desai, "Diet and Dermatology" (pmc.ncbi.nlm.nih.gov), 2014
- N. Sharma i in., "Dietary Influences on Skin Health in Common Dermatological Disorders" (pmc.ncbi.nlm.nih.gov), 2024
-
4.6/5 (opinie 7)