Dietetyczna profilaktyka antynowotworowa

Dieta i aktywność fizyczna mają kluczowe znaczenie w zapobieganiu nowotworom, odpowiadając za aż 40% przypadków zachorowań. Odpowiednia dieta, regularne ćwiczenia oraz unikanie niezdrowych nawyków mogą znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów. Istotnym elementem jest również mikroflora jelitowa, która wpływa na zdrowie układu pokarmowego i wspomaga ochronę przed rakiem.


Słuchaj artykułu
Audio wygenerowane przez AI, może zawierać błędy
00:00
/
0:00

Streszczenie artykułu (AI):
Streszczenie wygenerowane przez AI, może zawierać błędy
Data aktualizacji
Czas czytania
8 min.
W skrócie o artykule
  • Dieta i aktywność fizyczna kluczem do zdrowia
    Odpowiednia dieta i regularne ćwiczenia mogą znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów, co potwierdzają badania epidemiologiczne.
  • Mikrobiom jelitowy a profilaktyka nowotworowa
    Zdrowa mikroflora jelitowa wspiera układ odpornościowy i może zmniejszać ryzyko nowotworów jelita grubego.
  • Wybór odpowiednich produktów spożywczych
    Ograniczenie spożycia czerwonego mięsa i alkoholu oraz dieta bogata w warzywa, owoce i kwasy omega-3 mogą wspomagać profilaktykę antynowotworową.

Dieta, w tym spożywanie alkoholu, odpowiada za 40% wszystkich przypadków zachorowań. Wiele badań epidemiologicznych wykazało, że w różnych regionach świata, które charakteryzują się odmiennymi zwyczajami żywieniowymi, zachorowalność na poszczególne rodzaje nowotworów jest inna. Według American Cancer Society, 1/3 wszystkich śmierci pacjentów onkologicznych jest związanych z dietą i aktywnością fizyczną. Stowarzyszenie podaje praktyczne wskazówki, mające zmniejszyć ryzyko zachorowania. Dotyczą one m.in. masy ciała, rodzaju wybieranej żywności i napojów oraz ćwiczeń fizycznych.

Zgodnie z zaleceniami ACS, należy starać się być szczupłym na tyle, na ile nie jest to możliwe, jednocześnie wystrzegając się niedożywienia. Nadwaga i otyłość są wyraźnie związane m.in. z nowotworami piersi, jelita grubego, odbytnicy czy endometrium. Dobrym nawykiem jest regularne kontrolowanie swojego BMI i utrzymywanie go w granicach normy, czyli w przedziale 18,5 – 24,9kg/m². Stowarzyszenie zaleca również regularną aktywność fizyczną. Dorosłym rekomenduje się 150 minut treningu o umiarkowanej intensywności lub zamiennie 75-minutowy energiczny wysiłek w każdym tygodniu. Udowodniono, że aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko zachorowania m.in. na raka piersi, jelita grubego i prostaty. Ponadto, bycie aktywnym jest ważne w prewencji chorób serca, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego i osteoporozy. Nie mniejsze znaczenie ma odpowiednio zbilansowana dieta.

Znaczenie diety w prewencji nowotworowej

Dieta

Dieta jest jednym z kluczowych elementów w profilaktyce nowotworowej. To, co jemy, może w dużym stopniu wpłynąć na nasze zdrowie i ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Odpowiednia dieta może wspomóc organizm w walce z chorobami i przeciwdziałać rozwojowi nowotworów. Istnieją substancje zawarte w żywności, które mają właściwości przeciwnowotworowe, jak antyoksydanty, błonnik pokarmowy, czy substancje roślinne. Dobrze zbilansowana dieta bogata w witaminy, minerały i związki o działaniu przeciwzapalnym może pomóc w obniżeniu ryzyka rozwoju nowotworów, zwłaszcza w przypadku takich nowotworów jak rak jelita grubego, rak piersi czy rak płuc.

W kontekście diety przeciwnowotworowej warto również wspomnieć o roli probiotyków oraz mikrobiomu jelitowego. Coraz więcej badań wskazuje na istotność zdrowej mikrobioty w prewencji raka jelita grubego. Probiotyki, czyli korzystne bakterie, mogą wpływać na równowagę mikroflory jelitowej i w ten sposób zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów układu pokarmowego.

Ważne: Mikroflora jelitowa ma ogromny wpływ na zdrowie całego organizmu, w tym zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego.

Znaczenie mikrobiomu jelitowego dla zdrowia jelit:

  • Mikrobiom jelitowy składa się z bilionów mikroorganizmów.
  • Pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia jelit.
  • Równowaga mikroflory jelitowej wspiera układ odpornościowy.
  • Probiotyki pomagają utrzymać zdrową równowagę mikrobioty jelitowej.
  • Zdrowa mikroflora może zmniejszyć ryzyko nowotworów jelita grubego.

Znaczenie mikrobiomu jelitowego

Mikrobiom jelitowy, składający się z bilionów mikroorganizmów, pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia jelit. Jego zdrowa równowaga może wspierać układ odpornościowy, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka nowotworów jelita grubego. Badania wskazują, że probiotyki mogą pomagać w utrzymaniu tej równowagi, co zmniejsza ryzyko powstawania stanów zapalnych i rozwoju raka.

Jakie produkty wybierać, aby zmniejszyć ryzyko nowotworów?

Ważne zmiany w diecie

Bardzo ważnym elementem profilaktyki antynowotworowej jest wybieranie odpowiednich produktów spożywczych. Zgodnie z rekomendacjami specjalistów należy ograniczać ilość przetworzonego oraz czerwonego mięsa. W jadłospisach można je zastąpić rybami, mięsem drobiowym i fasolą. Codziennie zaleca się również zjadanie minimum 2 i ½ kubka warzyw i owoców, które należy dodawać do każdego posiłku. Jednocześnie należy unikać dodawania do nich kremowych sosów, dressingów i dipów. Warzywa i owoce stanowią bogate źródło substancji biologicznie aktywnych, o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym. Przykładami są resweratrol zawarty w winogronach, likopen obecny w pomidorach czy występujący w brokułach sulforafan. Dodatkowo, produkty roślinne są bogate w antyoksydanty, które chronią komórki przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników.

Ważne: Stosowanie diety bogatej w warzywa i owoce, a ubogiej w czerwone mięso, to klucz do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów.

Korzyści diety bogatej w kwasy omega-3

Warto również zwrócić uwagę na korzyści płynące z diety bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w rybach takich jak łosoś, makrela czy sardynki. Badania wykazały, że te tłuszcze mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia raka piersi i jelita grubego. Ponadto, dieta bogata w błonnik pomaga utrzymać zdrowie jelit, co również może zapobiegać rozwojowi nowotworów układu pokarmowego. Dieta śródziemnomorska, bogata w owoce, warzywa, oliwę z oliwek, ryby i orzechy, jest uznawana za jedną z najkorzystniejszych w prewencji nowotworowej, wspomagając organizm w walce z chorobami nowotworowymi.

Ograniczanie ryzyka nowotworów poprzez zmiany w diecie

Zgodnie z rekomendacjami, należy ograniczyć spożycie produktów słonych, konserwowanych za pomocą soli oraz dosalania potraw. Dorosły człowiek nie powinien spożywać więcej nić 6g soli dziennie, co odpowiada 1 łyżeczce od herbaty. Nadużywanie soli najprawdopodobniej jest jedną z przyczyn nowotworów żołądka, a dodatkowo zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego.

Ograniczenie spożycia alkoholu:

  • Zaleca się ograniczenie spożycia alkoholu do dwóch drinków dziennie dla mężczyzn.
  • Kobiety powinny spożywać maksymalnie jeden drink dziennie.
  • Za jeden drink uznaje się porcję napoju, która zawiera 10-15g czystego etanolu.
  • Alkohol jest jedną z przyczyn nowotworów jamy ustnej, gardła, wątroby, piersi i jelita grubego.

Witamina D i E w profilaktyce nowotworowej

Niewielkie zmiany w diecie mogą znacząco wpłynąć na stan zdrowia. Warto więc na bieżąco analizować swoje jadłospisy i modyfikować je, biorąc pod uwagę nie tylko zasady zdrowego odżywiania, ale także uwzględniając w nich produkty o działaniu przeciwnowotworowym i rezygnując z tych, które zwiększają ryzyko zachorowania. Nie należy zapominać także o znaczeniu witaminy D i E, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, szczególnie w kontekście raka piersi, jelita grubego i prostaty. Witamina D, w szczególności, wspomaga układ odpornościowy i pomaga w prewencji wielu rodzajów nowotworów, a witamina E działa jako silny antyoksydant, wspomagający walkę z uszkodzeniami DNA komórek.

Posłuchaj artykułu:

Źródła:

  • Jarosz M., "Nowotwory złośliwe. Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania?", PZWL, 70, 2008
  • Beliveau R., Gingras D, "Dieta w walce z rakiem. Profilaktyka i wspomaganie terapii przez odżywianie", Oficyna Wydawnicza Delta, 214, 2011
  • Lawrence H. Kushi, Colleen Doyle, Marji McCullough, i in., "American Cancer Society Guidelines on nutrition and physical activity for cancer prevention: reducing the risk of cancer with healthy food choices and physical activity", CA: a cancer journal for clinicians, 30-67, 2012

Komentarze (0)

Komentarze (0)

Akcja
Krok
odyl
Hej,
zaczekaj!
Masz szansę wygrać zegarek albo kijki do nordic walking!

Dołącz do akcji Krokodyl!
Leczenie nowotworów jelita grubego

Wybierz miasto, aby znaleźć placówkę

Wpisz zabieg, miejscowość, klinikę lub lekarza…